Tilbage til forsiden

Nyheder på gården.

Uge 20. Færdig med forårsarbejdet.
Efter at have arbejdet hele maj og samtlige helligdage dette år, blev jeg færdig med 2. radrensning lige inden pinsen. I byg/ært og havren har jeg fået lavet et rigtig flot arbejde, og markerne fremstår lige nu rene og pæne. Knap så pæn er rugen, der står tynd og uensartet mange steder. Dertil er der nu rigtig meget kamilleukrudt at se. Kamille ser man en del af i vintersæd efter meget regn efterår og vinter. Jeg har ikke kunnet lave nogen god radrensning i rugen, da jorden allerede var blevet meget hård, inden jeg blev klar til radrensning. Nu er det ved at være meget tørt, og jeg drømmer om et par dage med regn og frygter en tørke som i 2018.

 

Uge 18. Radrensning.
Det kolde våde forårsvejr er afløst af tørt, solrigt og varmt vejr. Afgrøderne er i god vækst, og jeg er i fuld gang med radrensning. Rugen er blevet radrenset 2 gange, og ved sidste overkørsel har jeg sået efterafgrøder. Jeg har lavet en blanding med arterne hvidkløver, rødkløver, lucerne, persisk kløver, honningurt, sæddodder, oliehør, cikorie og rajgræs. Efterafgrødeblandingen anvender jeg i alle mine afgrøder. Udsædsmængden i rugen er 8 kg. pr. ha. Rugen står meget uensartet, da afgrøden blev dårligt etableret i efteråret i et alt for vådt såbed. Radrensningen har været svær, da jorden mange steder er hård og gåselapperne har danset ovenpå jorden.

 

Uge 16. Det er et sent og besværligt forår.
Havren er ved at spire frem, og det er så fortryllende smukt at se kornet vokse frem dag for dag. Byg/ært var sået færdig, inden vi igen fik en ordentlig omgang regnvejr med over 30 mm. vand. I skrivende stund mangler jeg at så nogle foragre og områder i rugen, hvor den våde vinter har kvalt kornet. Rugen har heller ikke fået sin gylle, og det er faktisk ikke så godt. Det har indtil nu ikke været muligt at færdes i marken med de monster tunge gyllevogne. Jeg mangler også at så et lille forsøgsareal med polykultur. Når det sidste er blevet sået, skal jeg have brede de hjul af traktoren og de smalle på, så jeg kan komme ud og radrense rugen.

 

Uge 14. Påskehygge på traktoren.
Hele ugen op til påske og alle påskedagene gik med forårsarbejde i marken. Jeg nåede at få sået det meste af havren, inden vejret igen slog om til ustadigt vejr med regnvejr. Inden såning er der meget forarbejde. Jeg starter med 3 stubharvninger, der gerne skulle svække rodukrudtet, ved at rødderne bliver trukket fri af jorden og senere pløjet ned i bunden af plovfuren. Herefter bliver marken pløjet og senere overkøres marken 2 gange med såbedsharvnen. Efter alle disse forberedelser er jorden klar til at blive tilsået. Nu venter jeg igen på tørvejr og på, at jorden igen bliver tør, så jeg kan komme i gang med marken, hvor der skal dyrkes byg/ært.

 

Uge 12. Venter på foråret.
Marts måned blev en våd affære. Ventetiden har jeg brugt på at rydde op i et par bygninger, vi fjerner til efteråret. Jeg har svært ved at smide ting og sager ud, fordi det kan være, at man står og mangler det, når et eller andet skal repareres. Når man så har masser af plads, endda hele bygninger, hober det sig op. Nu har masser af forskellige ting fra mine bedsteforældre, forældre og såmænd også fra min egen tid stået og modnet tilstrækkeligt i mange år, og er klar til at blive ekspederet videre, så jeg har kørt i pendulfart til genbrugspladsen. Jeg er ikke færdig med arbejdet, men vil udsætte det, da jeg tror og håber, at foråret er lige om hjørnet.

 

Uge 11. Forårsarbejdet er på pause.
Det, der for 14 dage siden lignede et tidlig forår, er afløst af lavtryk og fronter med regn. Jeg nåede at få spredt hønsemøg på de marker, hvor jeg skal dyrke havre, inden vejret skiftede. Jeg har bestilt efterafgrøder, der skal undersås i mine afgrøder efter 2. radrensning i maj måned. Efterafgrøderne er bestilt hos firmaet ØKOFRØ, og består primært af blandingen N-fix Undersåning (hvidkløver, rødkløver, lucerne, alm. rajgræs og cikorie) suppleret med lidt honningurt, hør, sæddodder og persisk kløver. De er alle gode efterafgrøder, som jeg har god erfaring med. Der, hvor mine efterafgrøder lykkes, har jeg minimale problemer med besværlig rodukrudt.

 

Uge 9. Foråret banker på.
Det har været et flot højtryksvejr siden sidst. Solen skinner smukt om dagen, og natten er klar og kold. Jeg har fjernet den del af indhegningen, hvor jeg skal så havre, så kreaturernes areal er blevet indskrænket. De lider dog ingen overlast, da de stadigvæk bliver fodret med wrapballer og valset byg/ært. Vejret er optimalt til bekæmpelse af rodukrudt, så jeg har de seneste dage kørt flittigt med stubharven. Kvik og andet rodukrudt trækker jeg fri af jorden, og med det meget tørre vejr om dagen og frost om natten, bliver det svækket ganske betragteligt. Når jeg ikke kører i marken, er jeg optaget af at vælge de efterafgrøder, jeg skal så senere.

  

 

Uge 7. Vinterferie.
Det har nok engang regnet, og så kom stormen "Otto" lige forbi. Otto ødelagde heldigvis ingenting bortset fra nogle træer, der væltede ud over indhegningen nede hos kreaturerne. Vi har fået gennemgået læbæltet omkring gården, samt læhegnene og et par småskove af min rådgiver på skovområdet med henblik på udtynding og vedligeholdelse. Det er et arbejde, der er blevet forsømt en del år, bl.a. fordi træprisen har været meget lav. Nu er der truffet aftale om, at en skoventreprenør går i gang med vedligeholdelsesarbejdet i efteråret. Uge 7 betyder skolernes vinterferie i vores område, og vi har benyttet lejligheden til at holde fri nogle dage

 

 

Uge 5. Grundvandskortlægning.
I forbindelse med grundvandskortlægning har miljøstyrelsen planlagt en geofysisk kortlægning af området omkring Brædstrup. Disse målinger er foregået med overflyvninger med en helikopter med noget elektronisk udstyr hængende under sig. Du kan læse og se lidt mere "her." Jeg har fået hentet grynhavren fra høsten sidste år. Da det stadigvæk er meget regnfuldt, er markvejen hen til tørreriet kørt helt op. Både havren og rugen blev solgt før høsten, da priserne var meget høje. De høje priser er som at tisse i bukserne, idet høje priser på korn reducerer produktionen af mælk, kød og æg, da producenterne ikke er med på at betale for de store prisstigninger.

 

Uge 3. Det er stadigvæk meget vådt og gråt.
Dagen er nu tiltaget med ca. 1 time, men det mærker man faktisk ikke, fordi det er så vådt og gråt. Det er dog lykkedes at tage et par billeder, hvor solen viser sig. Ud over fodring af dyrene i engen har perioden stået på masser af kontorarbejde. Bogføringen er ført ajour, og jeg har forsøgt at sætte mig ind i det kommende regnskabssystem InterCount. Der er sendt oplysninger og dokumenter til planteavlskonsulenten, så han kan lave mit gødningsregnskab, tilskudsansøgninger og markplanlægning for 2023. Markplanlægning og tilskudsansøgninger tør jeg ikke lave selv. Laver jeg fejl, kan støtten mistes. Laver konsulenten fejl, er der en forsikring, der dækker.

 

Uge 1. Det er så vådt derude.
Det blev en mild og meget våd start på året. Jorden er fuldstændig vandmættet, og drænene kan ikke følge med, så der står søer med vand på markerne. Gudenåen kan man slet se pga. al det vand. Nytår betyder altid en masse papir og kontorarbejde. Jeg skal til at sætte mig ind i et nyt regnskabssystem og ændringer i bogføringsloven. Der er også en ny landbrugsreform, hvilket betyder nye tilskudsordninger og regler at forholde sig til. Altså, der skal bruges masser af tid på bureaukratiet. Det kunne være rart at skulle bruge mindre tid på kontoret og have mere tid til arbejdet med det rent håndværksmæssige omkring landbrugsproduktionen.  

 

 

2022, Læs lidt om årets gang på gården i 2022 " Klik her "

2021, Læs lidt om årets gang på gården i 2021 " Klik her "

2020, Læs lidt om årets gang på gården i 2020 " Klik her "

2019, Læs lidt om årets gang på gården i 2019 " Klik her "

2018, Læs lidt om årets gang på gården i 2018 " Klik her "

2017, Læs lidt om årets gang på gården i 2017 " Klik her "

2016, Læs lidt om årets gang på gården i 2016 " Klik her "

2015, Læs lidt om årets gang på gården i 2015 " Klik her "

2014, Læs lidt om årets gang på gården i 2014 " Klik her "

2013, Læs lidt om årets gang på gården i 2013 " Klik her "

2012, Læs lidt om årets gang på gården i 2012 " Klik her "

2011, Læs lidt om årets gang på gården i 2011 " Klik her "

2010, Læs lidt om årets gang på gården i 2010 " Klik her "

2009, Læs lidt om årets gang på gården i 2009 " Klik her "

Tilbage til forsiden